Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja

Wyszukiwarka

.. A nie daj czasowi nigdy darmo upłynać, tak albo czytaj, albo się wżdy czego ucz, albo się czemu przypatruj, a rozeznawaj sobie, upatrując nadobnie, co lepsze, a co gorsze... (M.Rej)

GOTUJEMY Z PASJĄ-  KSZTAŁCIMY Z JAKOŚCIĄ

OBSŁUGUJEMY Z GRACJĄ - PIECZEMY Z MIŁOŚCIĄ

Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie: klasy 1 tżug - technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonymbiologia

Języki obce: język angielski i język niemiecki

Dodatkowe umiejętności: barman - barista

Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, biologia

Patronat: Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT, Hotel Focus Szczecin, Instytut Biologii Uniwersytetu Szczecińskiego (od 2024 r.)

Kwalifikacje w zawodzie:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne” 

Alison Singh Gee

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH  

dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.

Przeciwskazania:  wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych), cukrzyca, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia zmysłu smaku i węchu.

Po ukończeniu nauki możesz:
  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!

Pliki do pobrania