ul. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin
tel. 91 433 35 04
e-mail: sekretariat@zs6.szczecin.pl
Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski i język niemiecki
Dodatkowe umiejętności: barman - barista
Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, biologia
Patronat: Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT, Hotel Focus Szczecin, Instytut Biologii Uniwersytetu Szczecińskiego (od 2024 r.)
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne”
Alison Singh Gee
dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.
Przeciwskazania: wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych), cukrzyca, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia zmysłu smaku i węchu.
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak: